Agenda

Aanmelden voor de nieuwsbrief?

10-05-2022

Site visite zonneparken in de Betuwe

De tour is volgeboekt en inschrijven is niet meer mogelijk.

Na een succesvolle roadtrip afgelopen november in Zeeland, nodigen wij u met plezier uit voor een wederom inspirerende bijeenkomst bij drie fruittelers in de Betuwe. Binnen de agri-sector loopt de fruitteelt voorop om de opwek van zonnestroom met landbouw te combineren. De telers tonen een perfect voorbeeld van multifunctioneel landgebruik met zonnepanelen. Tijdens deze roadtrip worden inspirerende verhalen gedeeld over de gemaakte keuzes en ervaringen. Eén van onze leden, Groenleven, zal ons tijdens deze roadtrip voorzien van interessante aanvullende informatie. Verder staat een workshop over de esthetische integratie van dergelijk systemen in ons landschap centraal in deze bijeenkomst.

Op 10 mei komt u met de trein of auto naar Geldermalsen in het midden van ons land. Vlak bij het station ontvangen wij u met koffie, thee en broodje waarna we samen in een touringcar op tour gaan. Wederom staat kennisuitwisseling, ontmoeten en netwerken centraal.

Zonneparken

  • Wadenoijen (bessen)
    Fruitteler Rini Kusters uit Wadenoijen - RES-regio Rivierenland - gaat als eerste ter wereld rode bessen kweken onder zonnepanelen. Een mooi voorbeeld van innovatief dubbel ruimtegebruik: de panelen leveren duurzame stroom én beschermen de bessen tegen extreem weer. Anderhalve hectare grond vol rode bessenstruiken onder zonnepanelen. Dat wordt nog uitgebreid tot ca. 4 hectare. Daarmee levert zijn bedrijf dan duurzame stroom voor ongeveer 950 huishoudens. Fruit heeft licht nodig. O.a. in samenwerking met de Wageningen University & Research is in het Sunbiose-project gezocht naar een goed evenwicht tussen stroomopbrengst en fruitoogst
  • Randwijk (peren)
    Bij de onderzoekslocatie van Wageningen Plant Research staat sinds dit jaar de proefopstelling met zonnepanelen boven perenbomen. Het gaat hier om een pilotopstelling van een paar honderd vierkante meter. Het doel van de proef is om te zien hoe peren reageren op de zonnepanelen.
  • Enspijk (kersen)
    De combinatie van kersen met zonnepanelen is de eerste ter wereld. Net als bij de peren, zal hier, met een oppervlakte van een paar honderd vierkante meter, getest worden hoe kersen reageren op de zonnepanelen. Ook worden hier panelen van de Zwitserse startup Insolight getest. Deze panelen hebben de optie om de transparantie van het zonnepaneel dynamisch aan te passen aan de lichtbehoefte van het gewas.

Richtlijn
Deze bijeenkomst is op uitnodiging voor de leden en met de dan geldende coronaregels.
Bent u geen lid en heeft u interesse? Mail info@zoninlandschap.nl

Verzamelen
Wij verzamelen vlak bij het NS station van Geldermalsen. Enkele dagen voor het event sturen wij u de aanvullende informatie. Komt u met de auto dan is er bij de Genteldijk +Deilseweg parkeerruimte voor 250 auto’s.

Naar de parken
Parkeren bij de parken is niet mogelijk. Daarom gaan we vanuit Geldermalsen samen met een gehuurde touringcar op site visite.

De tour is volgeboekt en inschrijven is niet meer mogelijk.

Onze andere consortia