Nieuws

Aanmelden voor de nieuwsbrief?

17 mei.
Provincie Utrecht en BAM Infra testen zonnewegdek op N401 bij Kockengen

De provincie Utrecht gaat proefdraaien met een energieweg op zonnepanelen. Samen met BAM Infra onderzoekt de provincie gedurende twee jaar het effect van de toepassing van zonnepanelen op een druk bereden weg.

Met het operationeel maken van de regelkast, gaven gedeputeerde Dennis Straat en Adelbert de Vreese, directeur bij BAM Infra, op 24 mei het startschot voor de proef.

50 vierkante meter
Op de hoofdrijbaan van de N401 is een zonnepanelenmat met beschermlaag bevestigd op het wegdek. De zonnepanelen zijn bestand tegen zware voertuigen en worden nu getest op drukke wegen waar dagelijks meer dan 10.000 auto’s en vrachtwagens rijden. De energiemat wordt aangebracht op één rijstrook over een lengte van 20 meter met een totale oppervlakte van 50 m2. De proef met de zonnepanelen duurt twee jaar.

Meten is weten
BAM Infra en de provincie Utrecht testen met deze proef het Franse product Wattway op het rendement en de toepasbaarheid op een drukke provinciale weg. Ook wordt onderzocht of de zonnepanelenmat leidt tot minder onderhoud aan het asfalt en of het in de toekomst mogelijk is om de weg energieneutraal te verwarmen zodat gladheidsbestrijding niet meer nodig is of kan worden beperkt.

Verduurzamen infrastructuur
‚Äč
Als deze innovatieve proef een positieve uitkomst heeft, kan de toepassing van zonnepanelen op wegen een belangrijke bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie en het verduurzamen van onze provinciale infrastructuur. Een bijkomend voordeel van het opwekken van elektrische energie via het wegdek is dat het landschap niet wordt aangetast.

Energieagenda
De proef met Wattway vindt op dezelfde weg plaats als de proef om met bermplanten elektriciteit uit planten op te wekken (plant-E). Beide projecten leveren een bijdrage aan de energieagenda van de provincie Utrecht.

Onze andere consortia